Cum să îngrijești blana cățelului

Cum să îngrijești blana cățelului

Indiferent de lungimea blănii, cățelul va avea nevoie de un anumit nivel de toaletare pentru a evita iritațiile pielii și încurcarea blănii. Câinii pot năpârli pe tot timpul anului, deși năpârlirea are, în general, loc primăvara și toamna. Perierea și îmbăierea regulată vor facilita eliminarea părului mort. Frecvența și ustensilele necesare vor depinde de tipul de blană.

Păr scurt

În timp ce rasele cu părul scurt, cum ar fi Dalmațienii, Bracul German cu păr scurt sau Dogul German, nu necesită toaletare frecventă, totuși, trebuie periați o dată sau de două ori pe săptămână. Pielea și părul mort se desprind prin perierea în sens invers celui de creștere, cu o perie de cauciuc. Resturile pot fi apoi îndepărtate cu ajutorul unei perii cu țepi, deplasate în sensul de creștere a părului, pentru a preveni iritațiile.  Din rutina de grooming pentru aceste rase face parte periatul și îmbăierea.

Păr mediu-scurt

Printre rasele cu păr mediu-scurt se numără Golden Retriever,Papillon, Cocker și Border Collie. Aceste rase trebuie să fie periate o dată la două zile, datorită densității blănii, care poate include un strat exterior și unul de bază.
Utilizează o perie tip țesală și mergi în sens invers celui de creștere a părului, pentru a desprinde cât mai mult posibil din părul și pielea moartă și pentru a curăța subpărul. Apoi, poți folosi o perie obișnuită în sensul de creștere a părului, pentru a elimina resturile.
Pe coadă și labe, poți folosi un pieptăn cu dinți rari pentru a îndepărta cu grijă resturile și a descurca blana. În rutina de grooming poate fi inclusă și tunsoarea, pe langă periere și îmbăiere.

Blana lungă

Deși este frumoasă, o blană lungă necesită periere zilnică. La un Afghan Hound adult, de exemplu, acest lucru poate dura până la o oră pe zi. Folosește o perie tip țesală și mergi în sensul de creștere a părului, pentru a descâlci nodurile și zonele încurcate. Deoarece părul este atât de lung, perierea poate trage pielea, deci trebuie să procedezi cu atenție.

Folosind o perie specială cu peri scurți pentru câinii cu blană mătăsoasă, precum Yorkshire Terrier, vei adăuga strălucire blănii. O perie de sârmă poate fi utilizată pentru a îndepărta murdăria din blana câinilor cu subpăr, precum cei din rasa Collie.

Un pieptăn cu dinți rari poate fi folosit pentru descurcarea părului de sub piept și de pe labe. Părul poate fi tuns la o lungime egală cu ajutorul foarfecii, care poate fi utilizată și pentru îndepărtarea părului predispus să formeze noduri sau să atragă corpuri străine.

Păr cârlionțat

Rasele Caniche, Bichon Frise și alte rase cu păr cârlionțat au nevoi de îngrijire a blănii foarte diferite de cele ale altor câini. Deși se știe că năpârlesc mai puțin, ceea ce face ca aceste rase să declanșeze mai puține alergii prorietarilor lor. Blana lor este mai predispusă pentru a se încurca și, prin urmare, necesită periaj zilnic.

Folosind o perie de tip țesală, îndepărtează ușor orice urme de murdărie și descurcă blana încurcată de pe întregul corp. Acordă o atenție deosebită membrelor, labelor și părților inferioare ale corpului, pentru a îndepărta orice materiale străine rămase în blană în timpul plimbărilor.

Păr Sârmos

Blana câinilor cu păr aspru, precum cei din rasele Irish Terrier, Schnauzer, Fox Terrier si West Highland Terrier, Aceast tip de blană este sârmoasă la exterior, moale și deasă la interior. Blana sârmoasă trebuie să fie trimată pentru a se menține structura corectă a firului de păr și coloritul. În cazul încare un câine cu blana sârmoasă a fost tuns cu mașina, trebuie să se renunțe la trimat pentru că această operațiune devine dureroasă pentru patruped și blana devine moale.

Fără comentarii

Postează un comentariu

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.